Speltbrood


Waarom speltbrood?

Hoe en waarom
Spelt, een oergraan, heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de 'bio-beschikbaarheid'. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Spelt is bovendien een smakelijke graansoort met een nadrukkelijk andere smaak dan tarwe.

Verschil tussen spelt en tarwe
Tarwe
De voedingswaarde van tarwe, het meest gebruikte graan, bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden.
Nog een aspect van tarweproducten is dat het in het lichaam een sterke stijging en daarna een sterke daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Eerst heeft men dus heel veel energie, maar plots zakt die energie ook helemaal weg en ervaart men een dip (en de behoefte om te 'snacken').

Spelt
Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

Bovendien zijn de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt, en alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel, veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder de behoefte heeft om tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte).
Spelt is dus voor zowel sporters als 'gewone mensen' een krachtige fitmaker.

Daarom is speltgraan dus voor de mens zeer gezond!

De voordelen van spelt ten opzichte van tarwe: spelt heeft een betere verhouding tussen koolhydraten en vetten. Het helpt de cholesterolspiegel te laten dalen doordat het veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren bevat. Het levert gemakkelijk te verbruiken energie en bevordert de spijsvertering. Dit komt doordat spelt gemakkelijk te verteren is waardoor de voedingsstoffen snel in het bloed worden opgenomen. Ze zorgen niet alleen voor celvernieuwing, maar bewerken tegelijkertijd een goede ontgifting van het lichaam, doordat de nierwerking gestimuleerd wordt. Spelt bevat meer B-vitamines dan tarwe, die goed zijn voor de stofwisseling van het zenuwstelsel en de hersenen. 

In onze webshop staat het volledige assortiment aan speltproducten die wij op dit moment aanbieden.

    Toppers

    Spelt puur
    Spelt desem
    Spelt vruchten noten
    Spelt ciabatta
    Speltstol (bij feestdagen)